Følg os på Facebook

Glæder arbejdsmiljøloven også i hjemmeværnet

 

Spørgsmål:
jeg er ansat i hjemmeværnet - og beskeden fra generalen er tydelig, at arbejdsmiljøloven ikke gælder for hjemmeværnet.

 

Svar:
Som frivillig i hjemmeværnet har du også ret til et ordentligt arbejdsmiljø. Det sikrer arbejdsmiljøloven, som hjemmeværnet og din chef skal overholde. Derfor kan dårligt arbejdsmiljø ikke undskyldes med manglende økonomiske midler. Lovkravene er minimumsregler, som alle arbejdsgivere i Danmark skal overholde. Også hjemmeværnet.

Udgangspunktet er, at arbejdsmiljølovgivningen gælder for alle former for arbejde, der udføres i forsvaret og hjemmeværnet. 
Frivillige hjemmeværnsfolk er ikke omfattet af den militære straffelov i fredstid. 

Forsvarschefen er overordnet ansvarlig for arbejdsmiljøvirksomheden i Forsvaret - herunder hjemmeværnet.
Cheferne for niveau II myndighederne har et virksomhedslederansvar. Det betyder, at niveau II cheferne er ansvarlige for arbejdsmiljøvirksomheden inden for eget myndighedsområde. Myndighedscheferne kan drages til ansvar for overtrædelser af arbejdsmiljøloven begået inden for arbejdstilsynets område.

 

Fire sager vedrørende vagter i forsvaret er nu endeligt afgjort i Arbejdsmiljøklagenævnet.  

Arbejdsmiljøklagenævnet har afgjort, at kasernevagter, MP-vagter og skibsvagter ikke kan gennemføres som døgntjeneste, men skal gennemføres under overholdelse af de almindelige regler for hviletid og fridøgn.
 

Det drejer sig om i alt fire fire sager fra Forsvaret, som alle har haft et langt forløb inden der er kommet endelig afklaring. I første omgang blev der ført tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet mod en række faciliteter i Forsvaret med efterfølgende sagsfremstilling i Arbejdsmiljøklagenævnet. Nævnet håndterer alle stridigheder mellem arbejdsgiver og medarbejderne, når dette omhandler arbejdsmiljø – herunder altså arbejdsvilkår på vagt og døgntjeneste.


Forsvarets argumenter faldt til jorden
I alle fire sager har Forsvarets argumenter i forhold til anvendelse af begrebet “egentlig militærtjeneste” ikke været gode nok. Og i pressemeddelelsen fra HOD understreger man det endnu tydligere: ≫Med andre ord: Forsvaret har gennem de senere år uberettiget udvidet anvendelsen af døgntjeneste.

 

 






Relaterede sider: