Følg os på Facebook

Jagten på den gode søvn

En rigtig god søvn er én af forudsætningerne for et godt arbejdsmiljø. Emnet tages op af Arbejdsmiljøinstituttet i et nyt fakta-ark ”Arbejdstider, søvn og sikkerhed”.

 

Fakta-arket henvender sig specielt til mennesker med skiftende arbejdstider og giver en række anbefalinger til at få en god søvn:

  • Undgå at hvileperioden er for kort. De fleste mennesker har brug for 7-8 timers søvn.
  • Beskyt søvnen – få et ordentligt søvnmiljø. Sov for eksempel i den roligste del af huset, slå telefonen fra, sørg for behagelig temperatur.
  • Forsøg at få en god søvnrutine. Invester i en god seng og brug den til det, den er beregnet til og altså ikke som spisested eller fjernsynssted.
  • Undgå tunge måltider og alkohol før søvn. Det giver urolig mave og forkorter søvnperioden.
  • Spis fornuftigt og motionér. Men overdriv ikke. Hård fysisk aktivitet skal undgås tre timer før, man skal sove.

Minimum 12 timer mellem vagter
Det er faktisk muligt at planlægge sig ud af en del af problemerne. For eksempel ved at sørge for, at arbejdsvagterne ikke ligger for tæt på hinanden. Hvis fritiden mellem to vagter en mindre end 12 timer, er der ikke ordentlig mulighed for at få hvilet ud. Hvis man ikke er udhvilet, betyder det nedsat koncentrations- og reaktionsevne. Det kan medføre en øget risiko for fejl og ulykker.
Det er muligt at mindske træthed

Videnskabelige undersøgelser har vist, at har en person indflydelse på planlægning af vagter, så oplever den pågældende mindre træthed og bedre søvn. Skal man på natarbejde, er det også godt at tage sig en lur på et par timer inden vagten.

 

Læs mere

Der er mange flere forskningsbaserede oplysninger om sammenhængen mellem søvn og arbejdsmiljø i faktaarket ”Arbejdstider, søvn og sikkerhed” fra Arbejdsmiljøinstituttet.
Se det her

Læs rapport fra Arbejdsmiljøinstituttet om arbejdstider og sikkerhed blandt lokoførere