Følg os på Facebook

Flere arbejdspladser ramt af stress og trusler

 
Dobbelt så mange virksomheder får rødt kort af Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Som leder skal man løse det dårlige arbejdsmiljø som et projekt og måske efteruddanne sig selv, lyder eksperternes råd.
Arbejdstilsynet forlanger i stor stil, at lederne forbedrer det psykiske arbejdsmiljø. Sidste år fik 930 virksomheder et påbud, fordi det psykiske arbejdsmiljø haltede. Det er næsten en fordobling i forhold til 2007, hvor der blev givet 529 påbud.

- Der er vold, trusler, stort tidspres og høje følelsesmæssige krav i rigtigt mange brancher. Som leder handler det om at tage fat i problematikken og handle, mener Tom Hansen, chefkonsulent i Arbejdstilsynet.

Få bugt med rygterne
Men hvordan tackler lederen bedst muligt, hvis stemningen er sur eller stresset? Arbejdsmiljøkonsulent, Signe Tønnesen Bergmann fra Lederne har følgende råd:

- Lederen skal ærligt fortælle medarbejderne, hvorfor virksomhederne får en sur smiley, og konkret hvad man vil gøre ved det. Der må ikke opstå rygter eller myter. Samtidig kan man fortælle, hvad ledelsen generelt gør i dag og på længere sigt for at forbedre arbejdsmiljøet.

Anita Mac, lektor på RUC og forsker i arbejdsmiljø, anbefaler, at ledelsen udpeger en projektleder og opstiller mål for arbejdsmiljøet. Ofte vil lederen skynde sig at rette op på problemet, men så fader indsatsen ud. Bliver arbejdsmiljøet til et projekt, varer indsatsen ved.

Glem ikke medarbejderne
- Ledelse handler om at få andre mennesker til at arbejde for sig. Men tit fokuserer lederen på resultatet dit og dat og glemmer at være opmærksom på, hvad der sker med medarbejderne. Men medarbejderne er forudsætningen for at nå resultaterne, siger Anita Mac.

Hun opfordrer lederne til at tage kurser i ledelse, hvis det er nødvendigt:

- Man skal ikke bare sige, at jeg er nok meget god. Især mellemlederne mangler ofte ledelsesmæssige kompetencer.

Godt arbejdsmiljø betaler sig
Selvom Arbejdstilsynet sidste år for alvor dømte dårligt psykisk arbejdsmiljø, er det ikke sikkert, at arbejdsmiljøet er blevet værre. Derimod har Arbejdstilsynet efteruddannet samtlige tilsynsførende i at spotte psykiske problemer. I 2007 begyndte tilsynet med at screene det psykiske arbejdsmiljø systematisk, og det har ført til mange påbud og sure smileys.

Blandt andet fik Havanna Shoes i Silkeborg en sur smiley, fordi skobutikken manglede planer for krisehjælp, hvis der opstod et røveri.

- Arbejdstilsynets besøg har givet stof til eftertanke. Vi har lavet en handlingsplan, hvis der skulle ske røveri igen med pårørendelister, så vi ved, hvem man skal ringe til, hvis ulykken sker, fortæller indehaver Jan Damkjær.

Det gavner både bundlinjen og kreativiteten at skabe et godt arbejdsmiljø, viser blandt andet undersøgelsen Ledelse og performance af Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og Lederne. Hvis virksomheden får en sur smiley for dårligt psykisk arbejdsmiljø, kan det også være vanskeligt at rekruttere dygtige medarbejdere.

Brancher med flest afgørelser for dårligt arbejdsmiljø
 
Procent af branchen får en: Rød smiley Gul smiley Grøn smiley Krone smiley
Dækservice 30 20 50 0
Fremstilling af bygningstømmer og snedkerartikler 25 13 28 34
Fremstilling af karosserier til motorkøretøjer 23 12 65 0
Gymnasier, studenter og HF-kurser 21 29 50 0
Forarbejdning af fisk og krebsdyr 21 23 50 6
 
Opgørelsen er et øjebliksbillede og viser, hvor Arbejdstilsynet i foråret har givet mange påbud.

Når en virksomhed har forbedret arbejdsmiljøet og et halvt år er gået, forsvinder de negative røde og gule smileyer. Krone smiley gives for en ekstra indsats for godt arbejdsmiljø.

Kilde: Arbejdstilsynet





Relaterede sider: