Følg os på Facebook

Regler om sengeskift i borgerens private hjem

 

Spørgsmål:
Det dejer sig omkring skift af sengelinned af beboernes egne senge. Jeg kan intet finde omkring at dette ikke er OK, men har flere personaler der fra deres arbejdsgang på tidligere arbejdspladser, mener at de ikke må skifte sengelinned hos en beboer, hvis ikke de har plejeseng, som kan indstilles i højde og er tilgængelig fra begge sider.
 

Svar:

Svaret er ret præcist – du finder de præcise mål nederst i denne tekst.  

Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige. Dette gælder også, når der udføres arbejde i en borgers hjem. Herudover kan forholdene i borgerens hjem ændre sig, eller borgerens helbred eller adfærd kan ændre sig, hvorved der kan opstå situationer, hvor de ydelser, borgeren er visiteret til, ikke længere kan udføres på en sikker måde. Dermed skal der foretages en ny risikovurdering.

I Bekendtgørelsen om Arbejdets udførelse 559, 17. juni 2004 står der følgende:
Arbejdet skal i alle led planlægges og tilrettelægges således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Planlægningen og tilrettelæggelsen af arbejdet skal ske under hensyntagen til de forebyggelsesprincipper, der er angivet i bilag 1. Det skal iagttages, at der ikke foreskrives eller forudsættes anvendt konstruktioner, planudformninger, detailløsninger og arbejdsmetoder, der kan være farlige for eller i øvrigt forringe sikkerhed eller sundhed ved arbejdets udførelse. Endvidere skal det sikres, at de samlede påvirkninger i arbejdsmiljøet på kort eller lang sigt ikke forringer de ansattes sikkerhed eller sundhed.

Når der anvendes plejeseng ved behov for sengepleje stilles følgende krav:


Ved behov for sengepleje vil der typisk være brug for, at plejepersonalet kan komme til at arbejde fra begge sider af sengen.

  • På den ene side af sengen skal der minimum være 75 cm. fra væg til sengekant.
  • På den anden side, hvor borgeren kommer ud af sengen, skal der være plads til det hjælpemiddel borgeren anvender. (Se efterfølgende*). Hvis borgeren ikke benytter hjælpemidler skal der minimum være 90 cm. 
  • For enden af sengen skal der være plads til at hjælperne kan komme forbi eller en kørestol kan passere, hvilket svarer til 90 cm.
  • Sengen må ikke flyttes i forbindelse med sengepleje. Flyt eventuelt plejesengen hen til en afdeling med eksempelvis loftlift og gode badeforhold.

Pladskrav på den side af sengen, hvor borgeren kommer ud af sengen:

Når følgende hjælpemidler anvendes, er pladskravet minimum

  • Rollator, 120 cm. 140 cm, hvis der skal være plads til 360 grader vending.
  • Manuel kørestol: 150 cm.  170 cm, hvis der skal være plads til 360 grader vending. 175 cm, hvis der skal være plads til en hjælper.
  • Komfort kørestol: 210 cm
  • El- kørestol: 180 cm
  • Bækkenstol 165 cm.
  • Bækkenstol med kip 200 cm.
  • Manuel lift og stålift: 200 cm. og glat gulvbelægning. Det betyder at borgeren selv skal sørge for fjernelse af gulvtæppe, hvis et sådan forefindes og ved behov etablere egnet gulv belægning. Køreplader er ikke egnet gulvbelægning.
  • Loftlift: 175 cm. Hvis borgeren kun skal forflyttes I en retning, kan det vurderes om 150 cm. er tilstrækkelig.
    En loftlift kan bevilliges som hjælpemiddel iht. servicelovens § 112. Der ansøges hos hjælpemiddelgruppen og bevilling forudsætter, at der ikke kan anvendes en manuel lift.





Relaterede sider: