Følg os på Facebook

Uddannelse i arbejdsmiljø forsømmes

Arbejdsgivere skal tilbyde medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen halvanden dags efteruddannelse i arbejdsmiljø. Mange får dog ikke tilbuddet, påpeger en ny undersøgelse. Det er ulovligt i henhold til arbejdsmiljøloven.

 

Arbejdsmiljørepræsentanter i det offentlige får ikke den uddannelse, de har krav på. Det viser en undersøgelse, som forbundet FOA har foretaget.

Når en ansat bliver valgt til arbejdsmiljørepræsentant, har vedkommende pligt til at gennemføre en obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse på tre dage. Derudover har arbejdsgiveren pligt til at tilbyde to dages efteruddannelse i arbejdsmiljø det første år som repræsentant samt halvanden dags efteruddannelse i de efterfølgende år.


Men hele 30 procent af arbejdsmiljørepræsentanterne i det offentlige får ikke det tilbud. Derudover tager kun tre ud af fem repræsentanter den supplerende efteruddannelse, de har krav på, skriver Fagbladet FOA på baggrund af undersøgelsen.


Overskuddet og opbakningen mangler
Dansk Sygeplejeråd (DSR) genkender tendensen. Forbundet oplever, at færre arbejdsmiljørepræsentanter melder sig til supplerende kurser og efteruddannelse i arbejdsmiljø.
 

En af grundene er ifølge DSR, at arbejdspladserne er presset på tid og ressourcer. Det kan vanskeliggøre repræsentanternes mulighed for at få lov til at tilmelde sig. Andre repræsentanter vælger selv muligheden fra. Kurserne udbydes dog netop for at styrke arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøkompetencerne på arbejdspladserne - hvilket ikke mindst er væsentligt i en krisetid.