Følg os på Facebook

Regler for snerydning på jobbet

Lov Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje,
lovbekendtgørelse nr. 391 af 22. maj 2008, med de ændringer, der følger af § 133 i lov nr. 1336 af 19. december 2008.


Det er arbejdsgivers ansvar, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt – også når arbejdet foregår på andre menneskers matrikler. Også når vejret driller, og det bliver glat.
 

De fleste glatføreulykker sker, fordi ansatte glider, når de går på veje og fortove, der ikke er saltet ellergruset. Men ulykkerne sker på alle udendørs arealer. Det er i høj grad hjemmehjælpere, postbude, chauffører og ansatte på byggepladser, der kommer galt afsted.

”Det handler i bund og grund om planlægning og rettidig omhu, hvis man vil undgå arbejdsulykker på grund af glat føre. Derfor vil vi opfordre alle virksomheder til at gruse, salte og rydde sne, og til at følge med i vejrudsigten, så det glatte føre bliver bekæmpet fra dag ét – og ikke først når en af de ansatte har brækket benet”.

Alle virksomheder skal først og fremmest rydde sne og gruse eller salte alle de steder, hvor folk færdes – fx veje, indkørsler, fortove og udendørs arealer og trapper. Desuden skal virksomheder, der har ansatte inden for hjemmepleje, udbringning af post, godstransport, renovation og andre med kørselsopgaver tænke på at forebygge glatføreulykker, når de arbejder uden for virksomhedens eget område.

 

Reglerne om snerydning og saltning af virksomheder er skrappere end reglerne for private husejere
Der er faldet dom for arbejdsgiverens pligt til at sørge for, at de ansatte kan færdes sikkert på alle de arealer, de benytter i forbindelse med deres arbejde. Hvis en ansat glider og falder på virksomhedens område på grund af manglende glatførebekæmpelse, kan arbejdsgiveren være erstatningsansvarlig.

Virksomheden skal altid sørge for sikkert føre i de perioder, hvor ansatte benytter området. I praksis betyder det, at der skal være ryddet, når medarbejderne møder på arbejde – uanset tidspunktet. 
Hvis de ansatte møder kl. f.eks. 22.30 skal der også være ryddet på jobbet.
 

Lav en beredskabsplan. Den kan fx beskrive:

  • Hvor på arbejdspladsen, der skal laves glatføreforanstaltninger
  • Hvilke foranstaltninger, der skal laves, og at der salt, grus og snerydningsudstyr klar
  • Hvornår det skal gøres, og hvem der har opgaven
  • Hvornår og hvordan de ansatte skal instrueres om, hvordan de skal forholde sig ved glat føre