Følg os på Facebook

Støj dræber 500 danskere om året

 
Skraldebilen bipper, da den bakker ind på parkeringspladsen, vinflasken smadres, da den bliver kastet i glascontaineren udenfor og bilerne suser forbi nede på vejen.
 

Danskerne lever i støj - og dør af støj.

700.000 danskere er så plagede af støj, at det er farligt for helbredet og op mod 500 danskere mister hvert år livet på grund af støj.

-Når man er udsat for støj, stiger blodtrykket og hjertet banker hurtigere. Når man er udsat for støj i lang tid har man øget risiko for hjertekarsygdomme og faktisk er der op mod 500 danskere, der hvert år dør tidligere end ellers – kun fordi de har været påvirket af støj, fortæller specialkonsulent i Miljøstyrelsen Jørgen Jakobsen.
 

Vi vænner os til larmen - men dør alligevel
Mange københavnere bor midt i larmen og har vænnet sig til forstyrrende lastbiler, glascontainere og trafikknudepunkter. Men bare fordi, vi har vænnet os til larmen, går vi ikke fri af følgesygdommene, fastslår Jørgen Jakobsen:

-Man kan godt vænne sig til støjen og der er jo historier om folk, der vækker med et spjæt om natten, fordi toget, der plejer at komme, ikke kom. Men tilvænningen ændrer ikke på, at støjen er sundhedsskadelig.
 

Støjen rammer børnene
Det er ikke kunde voksne danskere, der bliverforstyrret af støjen. Børnene er også hårdt ramt, fortæller Jørgen Jakobsen:

-Børn er en af de mest sårbare grupper, for støjen påvirker deres evner til at lære sproget. Støj går ud over koncentrationsevnen hos børn og deres motivation.

Det er primært støj fra veje, tog og fly, der skader os mest, men også larm fra virksomheder rundt om i landet forstyrrer.