Følg os på Facebook

Findes der regler om rengøring af toiletter på kontoret

 

Spørgsmål:

Vi har på jobbet talt om rengøring af toiletter i kontorbygninger. Skal disse skal rengøres hver dag.

Svar:

Loven giver en ramme – men der er ikke beskrevet et direkte svar på dit spørgsmål.
Læs denne BFA-vejledning om smittespredning

Kvaliteten af rengøringen har en direkte indvirkning på hygiejneniveauet og påvirker derfor også graden af smitteforebyggelse. I forbindelse med professionel rengøring kan en eventuel smitterisiko minimeres ved at opstille enkle krav til rengøringsrutiner, - standard og de andre variable faktorer, som er nævnt nedenfor.

Hvilke mål eller krav er der til rengøringen:
Bruges der kvalitetsmål som Insta 800?
Gøres der rent efter DS 2451-10 eller NIR om rengøring?

Et toilet har ofte også andre gæster
Der bor ofte både E colibakterier og salmonella i toiletkummen. Et gram af menneskeeskrement kan indeholde 10 millioner vira, 1 million bakterier, 1 tusinde parasitter og 100 parasitæg.

Overvej følgende spørgsmål til arbejdsmiljøorganisationen:

Hvilke mål eller krav er der til rengøringen hos Jer:
Bruges der kvalitetsmål som Insta 800?
Gøres der rent efter DS 2451-10 eller NIR om rengøring?

 

Krav til arbejdsgiveren (AG)
Arbejdsgiveren skal sørge for, at rengøringspersonalet har det udstyr og de rengørings- og eventuelle desinfektionsmidler, der er nødvendige for, at udføre arbejdet. Arbejdsgiveren skal endvidere sørge for, at der er den fornødne tid til rengøringsopgaverne. Arbejdsgiveren skal også sørge for, at udstyr og midler bliver anvendt på den korrekte måde. Det kan f.eks. ske gennem instruktion, skriftlige procedurer og brugsanvisninger. Både de anvendte rengøringsmetoder og rengøringsmidler må ikke udgøre en sikkerhedsrisiko for rengøringspersonalet. 

Prøv at studere denne knop næste gang du er på et toilet. Hvad er det for en brunlig belægning, der er på kanten. Hvor ofte desinficerer du i øvrigt din toiletknop på arbejdspladsen?  

Og dørhåndtagene og især låsene på toilettet. Når disse dele betjenes, har man næppe vasket hænder - hvilket måske heller ikke hjælper - der skal sprit til.
 

Gode spørgsmål til overvejelse:

  • Hvem gør rent!
  • Hvad med hanerne til vandet og sæbedispenseren - har man rene hænder, når man betjener dem?
  • Hvor tit gøres der rent på Jeres toilet
  • Hvormange ansatte findes på Jeres arbejdsplads. Jo flere ansatte, jo mere rengøring.

 

Kvaliteten i professionel rengøring på Jeres arbejdsplads/ toilet er afhængig af flere variable faktorer:

  • hvilke kvalitetsmål, der er aftalt på Jeres arbejdsplads
  • hvormeget tid, er der afsat til rengøringen
  • medarbejderens faglige viden og kompetence
  • de redskaber og maskiner, medarbejderen har til rådighed
  • de valgte rengøringsmidler som benyttes