En enkel og billig undersøgelse kan afsløre begyndende åreforkalkning, og det betyder, at et stort antal danskere kan undgå at blive ramt af en blodprop med risiko for tidlig død. Det skriver Berlingske Tidende.

Det får nu ledende hjertelæger til at foreslå indførelse af screening for hjerte-kar-sygdomme, så der i tide kan sættes ind med medicinsk behandling.

- Man vil kunne nedsætte dødeligheden med 30-40 procent. og give folk et langt liv uden hjerte-kar-sygdomme, hvis åreforkalkningen opdages i tide, og patienterne sættes i forebyggende behandling med kolesterol-, eller blodtrykssænkende medicin, siger klinikchef på karkirurgisk klinik på Rigshospitalet, overlæge Henrik Sillesen.

- Der er enorme perspektiver i en screeningsordning på dette område, fortsætter Sillesen, der er tidligere formand for Hjerteforeningen og står bag forslaget sammen med professor Erling Falk fra hjertemedicinsk afdeling på Skejby Hospital.

Hjerte- og kredsløbssygdomme som følge af forsnævrede blodårer er skyld i fire ud af ti dødsfald og koster årligt op imod 15.000 danskere livet.