Følg os på Facebook

Blodpropper kan spores i tide

Førende hjertelæger opfordrer til screening for åreforkalkning i kampen mod hjertekarsygdomme, der årligt koster 15.000 danskere livet.

Et stort antal danskere kan undgå at blive ramt af en blodprop med risiko for tidlig død, hvis de gennemgår en enkel og billig undersøgelse, som kan afsløre begyndende åreforkalkning.

Det får nu ledende hjertelæger til at foreslå indførelse af screening for hjertekarsygdomme, så der i tide kan sættes ind med medicinsk behandling. Hjerte- og kredsløbssygdomme som følge af forsnævrede blodårer er skyld i fire ud af ti dødsfald og koster årligt op imod 15.000 danskere livet.

»Man vil kunne nedsætte dødeligheden med 30-40 pct. og give folk et langt liv uden hjertekarsygdomme, hvis åreforkalkningen opdages i tide, og patienterne sættes i forebyggende behandling med kolesterol-, eller blodtrykssænkende medicin. Der er enorme perspektiver i en screeningsordning på dette område,« siger klinikchef på karkirurgisk klinik på Rigshospitalet, overlæge Henrik Sillesen, der er tidligere formand for Hjerteforeningen og står bag forslaget sammen med professor Erling Falk fra hjertemedicinsk afdeling på Skejby Hospital.
De to eksperter foreslår, at danskere fra omkring 40-års alderen hvert femte år får foretaget en undersøgelse for åreforkalkning, f.eks. en ultralydsskanning af halspulsåren, for at se, om de har åreforkalkning i et meget tidligt stadie. Erfaringerne viser, at har man åreforkalkning i halspulsåren, så har man det også i hjertets kranspulsårer.
 

Undersøgelserne kan udføres på ti minutter af specialuddannede sygeplejersker. Prisen for undersøgelsen er få hundrede kroner, og den efterfølgende medicinske behandling vil ikke koste mere end én krone om dagen.

Politikere i Folketinget og regionerne er positive over for forslaget, og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har sat Sundhedsstyrelsen i gang med nærmere undersøgelser. »Hjertekarsygdom er en af de store dræbere, som vi skal gøre hvad vi kan for at forebygge - bl.a. ved at leve sundt. Og giver det god mening at screene for sygdommen, skal vi naturligvis også gøre det,« siger Bertel Haarder.

 





Relaterede sider: