Følg os på Facebook

Arbejdsskade og gråzoner

 

Fortolkning af gråzonen gennem tiden Ankestyrelsen har i adskillige tilfælde taget stilling til, hvornår en skade er opstået i privat sammenhæng, og hvornår der er tale om en arbejdsskade.

På den måde har Ankestyrelsen forsøgt at angive nogle rammer for gråzonen mellem arbejde og privatliv. Sagerne på dette område er imidlertid præget af meget specifikke omstændigheder, og fremtidige afgørelser på dette område skal vurderes konkret. I Ankestyrelsen fokuserer de på, om der er en naturlig forbindelse mellem en personskade og et firmaarrangement, og især følgende kriterier indgår i deres vurdering:

  • Er arbejdsgiver arrangør?
  • Har ledelsen sendt indbydelser til alle medarbejdere?  
  • Er firmaarrangementet finansieret af arbejdsgiver?
  • Hvem kan deltage i firmaarrangementet? 
  • Hvem fastsætter rammerne for og tilrettelægger arrangementet (praktiske forhold, indhold)?
  • Har arbejdsgiver den overordnede interesse i arrangementet – socialt arrangement for alle afdelinger?
  • Er der tale om et nøje fastlagt program for arrangementet?
  • Er ledelsen repræsenteret i arrangementet?
  • Er aktiviteten, som skadelidte kom til skade ved, et naturligt led i arrangementet?
  • Har firmaarrangementet en reklamemæssig værdi for arbejdsgiveren?

Disse kriterier er ikke udtømmende, men er en opregning af de elementer, som Ankestyrelsen tidligere har tillagt stor betydning i disse sager. For at vise udviklingen og skabe et overblik, vil de præsentere nogle af de principielle afgørelser, de har truffet de sidste 20 år:

Rundbold efter arbejdstid
I 1991 afgjorde Ankestyrelsen en principiel sag om en arbejdsskade opstået i forbindelse med et firmaarrangement: To enheder i en virksomhed aftalte at spille rundboldkamp i Fælledparken for at udbygge samarbejdsrelationerne mellem afdelingerne. Kampen begyndte en time før normal arbejdstids ophør og fortsatte efter normal arbejdstids ophør. Undervejs kom en medarbejder til skade ved at få en bold i hovedet. Flere af virksomhedens chefer deltog i arrangementet og spillede også med i rundboldkampen.

Ankestyrelsen fandt, at tilskadekomsten skyldtes arbejdet eller de forhold, hvorunder dette arbejde foregik.
Afgørelsen var et banebrydende skridt i retning af en bredere mulighed for at anerkende skader under firmaarrangementer.

Principafgørelsen (U-2-91) er i dag historisk, men det var første gang Ankestyrelsen anerkendte en skade som en arbejdsskade i forbindelse med et arrangement, som ikke havde en direkte arbejdsmæssig karakter.

Stor sportsweekend arrangeret af arbejdsgiver
En stor dansk bank med 6.000 ansatte arrangerede en sportsweekend, hvor ca. en fjerdedel af de ansatte deltog. Der var tale om et arrangement med 2 overnatninger, og der var bestilt særtog til deltagerne. Der var i alt 17 idrætsgrene at deltage i, og formålet med arrangementet var at styrke det sociale fællesskab mellem bankens enheder.
Banken stod for alt det praktiske ved arrangementet og dækkede 80 procent af udgifterne. Arbejdsgiveren havde reklameret med arrangementet, og der var ikke involveret personale- eller idrætsforeninger i arrangementet, hvor størstedelen af direktionen og de fleste mellemledere også deltog. 

Ankestyrelsen fandt, at arrangementet var omfattet af loven, selvom det foregik uden for arbejdstiden. Baggrunden for denne vurdering var, at arbejdsgiver havde den overvejende interesse i afholdelsen af arrangementet, der havde til formål at styrke det sociale fællesskab både internt i hver afdeling og mellem bankens mange enheder.

Afgørelsen er offentliggjort som Principafgørelse U-11-98. Afgørelsen erstattes af den nyeste Principafgørelse på området, og Principafgørelse U-11-98 vil derfor snart blive gjort historisk. Det skyldes, at de ønsker et mere tidssvarende eksempel. 

Firmaarrangement på Oslobåden
I 2003 tog Ankestyrelsen endnu engang stilling til spørgsmålet om skillelinjen mellem arbejde og privatliv. Denne sag handlede om en medarbejder, der deltog i et firmaarrangement, som foregik om bord på Oslobåden. Arrangementet varede flere dage, og flere chefer deltog. Sejlturen havde både et fagligt og et socialt indhold. Under en dans med en nyudnævnt chef i skibets diskotek blev skadelidte skubbet bagover af en beruset passager. Hun slog baghovedet og besvimede. Ankestyrelsen fandt, at tilskadekomsten skete som led i skadelidtes arbejde, da hun kom til skade under et firmaarrangement, der var arrangeret af arbejdsgiveren. Det blev også tillagt vægt, at der var chefer til stede ved arrangementet, da skadelidte kom til skade, og at deltagerne ikke havde mulighed for at forlade arrangementet. I Principafgørelsen skriver de, at skadelidte ikke skulle: ”… bøde for, at arbejdsgiveren