Følg os på Facebook

Støj og helbred

Støj på arbejdspladsen kan være et alvorligt helbredsproblem. Støj kan både give kroniske fysiske skader og være en del af et belastende psykisk arbejdsmiljø.




Ingen må udsættes for en støjbelastning på over 85 dB(A) eller spidsværdier af impulser over 137 dB(C).

En støjbelastning på 85 dB(A) svarer til et støjniveau på:

 

85 dB(A) i
 
8 timer
88 dB(A) i
 
4 timer
91 dB(A) i
 
2 timer
94 dB(A) i
 
1 time
97 dB(A) i
 
30 minutter
100dB(A) i
 
15 minutter



Overskrides støjgrænserne, skal der derfor straks tages initiativ til at bringe støjen under grænseværdierne. Samtidig skal årsagen til overskridelsen påvises, og der skal tages tekniske og organisatoriske forholdsregler mod en gentagelse af overskridelsen.

Vidste du det

Helt nyt er det, at der nu er krav om høreværn ved spidsværdier. Det betyder, at medarbejdere som i løbet af en ellers stille arbejdsdag, bliver udsat for selv meget korte høje støjværdier, skalhave høreværn til rådighed og kan bruge det ved spidsværdier på 135 dB(C), mens de skalbruge høreværnet, hvis spidsværdierne overstiger 137 dB(C).
  • Desuden er det nu angivet i støjbekendtgørelsen, at man altid skal vurdere støjen i Arbejdspladsvurderingen(APV). Er der særlig risiko for støjbelastning, skal bekendtgørelsens liste for særlig støjvurdering, inddrages i APV’en.
  • Der er nye regler for undersøgelser, idet medarbejdere, der er udsat for støj på gennemsnitligt over 85 dB(A) på en arbejdsdag eller spidsværdier over 137 dB(C), skal have adgang til en arbejdsmedicinsk undersøgelse. Ligesom medarbejdere, som er udsat for støj på gennemsnitligt over 80 dB(A) på en arbejdsdag eller spidsværdier over 135 dB(C), skal have adgang til høreundersøgelse.
  • Endelig må der under ingen omstændigheder være støj over 85 dB(A) og 137 dB(C) under høreværnet.