Følg os på Facebook

Om arbejdstid

Danmark har ingen generel lov om arbejdstid. Arbejdstiden fastsættes i ansættelseskontrakten – som eventuelt hviler på en overenskomst eller lokalaftale.

Der er dog tre lovfastsatte regler om arbejdstid: 11-timers reglen, reglen om et ugentlig fridøgn og 48 timers reglen.

11 timers reglen” finder du i Bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn, som også omtales som "Hviletidsbekendtgørelsen". Bekendtgørelsen  fastslår, at den ansatte har krav på hvile i 11 timer inden for 24 timer.

Arbejdsmiljøloven fastsætter endvidere, at den ansatte har krav på et ugentlig fridøgn.

”48 timers reglen”
fastslår, at arbejdstiden over en periode på fire måneder højest må udgøre 48 timer i gennemsnit per uge. Den ugentlige arbejdstid kan således være længere i nogle uger, hvis den kompenseres med kortere arbejdstid i andre uger. Denne regel stammer oprindeligt fra EU´s arbejdstidsdirektiv.
 

Arbejdsgiveren har pligt 

Arbejdsgiveren har altså en pligt til at sikre, at overtrædelse af den lovbestemte 48 timers-regel ikke finder sted. Sker dette ikke, er medarbejderen berettiget til en godtgørelse. Uanset at medarbejderen frivilligt har påtaget sig arbejdsopgaverne, vil arbejdsgiveren være ansvarlig, men godtgørelsens størrelse kan lempes.
 

Arbejdstidsloven er en gennemførelse af EU's arbejdstidsdirektiv. Loven indeholder blandt andet en bestemmelse om, at en person maksimalt må have en ugentlig arbejdstid på gennemsnitlig 48 timer over en periode på fire måneder. Såfremt en arbejdsgiver ikke overholder loven, kan arbejdstageren tilkendes en godtgørelse.

 

En  nye dom viser, at overarbejde godt kan aftales, men det er væsentligt at holde sig for øje, at den samlede gennemsnitlige arbejdstid ikke overstiger 48 timer om ugen. Såfremt arbejdstiden overstiger 48 timer om ugen, og selvom medarbejderen er indstillet herpå og modtager korrekt løn, vil arbejdsgiveren være ansvarlig og kan risikere at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen ved sagsanlæg.






Relaterede sider: