Følg os på Facebook

Anmeldelse af arbejdsskade

 
Hvad er en arbejdsskade? - Før 1. januar 2004 og efter 1. januar 2004
Hvornår skal der anmeldes? Hvem skal / kan anmelde/ Hvortil?
Hvad kan jeg få erstattet? - Før 1. januar 2004 og efter 1. januar 2004
 
Den 1. januar 2004 indtrådte en vigtig ændring på arbejdsskadeområdet som betyder
•Nyt forenklet arbejdsulykkebegreb
•Nyt erhvervssygdomsbegreb
•Kortere sagsbehandlingstid
•Bedre betaling af behandlingsudgifter
•Særlig dødsfaldsgodtgørelse

Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at ændringerne alene vedrører ulykker der indtræder 1. januar 2004 eller senere. Det nye erhvervssygdomsbegreb gælder alene for sygdomme der anmeldes den 1. januar 2005 eller senere. 

Lovændringen har således ikke indflydelse på skader sket før 1. januar 2004. Det betyder, at man er nødsaget til at kende og orientere sig i begge regelsæt.
Arbejdsskade indtrådt før 1. januar 2004.

Selve begrebet ”arbejdsskade” kan bedst betegnes som et samlebegreb for flere forskellige typer af skader:
•Arbejdsulykke
•Kortvarig skadelig påvirkning af op til 5 dages varighed
•Pludselig løfteskade
•Erhvervsbetinget lidelse

Arbejdsskadeforsikringsloven indeholder ikke nogen definition af begrebet ulykkestilfælde. Man anvender imidlertid en definition der stammer fra forsikringsretten og som igennem flere år har betydet, at mange arbejdsulykker ikke kan anerkendes. Følgende 5 kriterier skal være tilstede:
  • Du skal være på jobbet
  • Der skal være tale om en pludselig begivenhed
  • Den skal være udefra kommende eller virkende
  • Uafhængig af skadelidtes vilje
  • Der skal være en påviselige skade
 
Der må ikke være tale om en forventelig hændelse Der skal være tale om en skadelig påvirkning af helbredet

Ovenstående ulykkesbegreb har haft den konsekvens, at alt for mange skader indtruffet som følge af arbejdet ikke har ført til anerkendelse.
En kortvarig skadelig påvirkning har altid været et noget overset begreb i arbejdsskadesammenhæng. Der stilles ikke krav om hverken nogen udefrakommende eller pludselig hændelse.

Derimod stilles krav om at arbejdet er usædvanligt eller på anden måde afviger fra det man sædvanligvis udfører. Påvirkningen kan vare fra et par timer og op til 5 dage. Det er et krav, at der er årsagssammenhæng mellem påvirkning og skaden.

En pludselig løfteskade er en varig led, nerve eller muskelskade der opstår i umiddelbar tilknytning til belastende løftearbejde i akavede stillinger hos personer som i øvrigt har belastende løftearbejde. I praksis er ganske få sager blevet anerkendt da der stilles så store krav til både den tidsmæssige udstrækning af løftearbejdet, men også til størrelsen af det belastende arbejde forud for skaden.
Erhvervsbetinget lidelse, eller erhvervssygdom er sygdomme som opstår efter udsættelse for skadelige påvirkninger i kortere eller længere varighed.

Arbejdsskade indtrådt efter 1. januar 2004
En arbejdsulykke er efter den 1. januar 2004:
en fysisk eller psykisk personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning der sker pludseligt eller indenfor 5 dage.
Der vil fremover blive lagt vægt på at der skal være en naturlig og logisk forklaring på, at skaden kommer af hændelsen eller påvirkningen på arbejdet. Det er endvidere et krav at påvirkningen skal være egnet til at forårsage skaden.
Hensigten med lovændringen har bl.a. været en forenkling af ulykkesbegrebet hvilket har betydet, at begrebet kortvarig skadelig påvirkning og pludselig løfteskade ikke eksisterer for skader indtruffet efter 1. januar 2004.

Hvornår skal der foretages anmeldelse
Alle typer af arbejdsskader bør i princippet anmeldes da det kan være uhyre vanskeligt at afgøre om skaden på et senere tidspunkt vil give gener der evt. kunne berettige til erstatning. Derfor er det en god ide fra starten at sikre sig at anmeldelsen er foretaget korrekt og rettidigt. Reglerne om anmeldelse af arbejdsskader er uændret og således uafhængige af skadedatoen.

Hvem skal / kan anmelde?
Alle kan anmelde en arbejdsskade – det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på at arbejdsgiver og læger har en egentlig forpligtelse. Det forhold at ens arbejdsgiver ikke har overholdt sin forpligtelse til at anmelde en ulykke er desværre ikke nogen gyldig grund hvis anmeldefristen overskrides.
Derfor husk, at alle kan anmelde

Arbejdsgivers pligt til at anmelde omfatter en pligt til at anmelde til Arbejdstilsynet hvis skaden medfører fravær 1 dag udover tilskadekomstdagen. Medfører skaden desuden en formodning om at skaden kan give anledning til varige gener, erhvervsevnetab eller behandlingsudgifter har arbejdsgiver en pligt til senest 9 dage efter skaden, at anmelde til sit forsikringsselskab.

Medfører skaden fravær i mere end 5 uger har arbejdsgiver ALTID en pligt til at anmelde til sit forsikringsselskab senest 9 dage efter 5 ugers fristen er indtrådt.

Arbejdsgiver har altså ikke pligt til at anmelde en skade der ikke medfører fravær udover tilskadekomstdagen.
 
  • Når skaden er korrekt anmeldt til arbejdsgivers forsikringsselskab er det vigtigt at sikre sig, at man modtager et såkaldt ”kvitteringsbrev” – et kvitteringsbrev er skadelidtes dokumentation for at skaden er rettidigt anmeldt.
  • En kopi af en anmeldeblanket er aldrig tilstrækkelig dokumentation.
  • Alle kan som bekendt anmelde en arbejdsskade – HUSK anmeldefristen udløber et år efter skadedatoen. Uvidenhed omkring anmelderegler og procedurer er ingen gyldig grund for at overskride denne frist.

Hvad kan jeg få erstattet? - Før 1. januar 2004
Arbejdsskadeforsikringsloven yder erstatning for varigt mén på mindst 5% og erstatning for tab af erhvervsevne på mindst 15%. Derudover ydes erstatning for behandlingsudgifter og visse former for hjælpemidler dog kun under sagens behandling.

Hvad kan jeg få erstattet? - Efter 1. januar 2004
Det samme som ovenfor, men Arbejdsskadestyrelsen vil når de afgør sagen se på om man er berettiget til fremtidige udgifter til helbredelse, optræning o g hjælpemidler. Beløbet ydes som et engangsbeløb.
Udover at man som skadelidt kan have et ønske om at få sin arbejdsulykke behandlet med henblik på erstatning kan der være yderligere 2 gode grunde til at foretage anmeldelse:

Arbejdstilsynet bruger anmeldelserne i deres forebyggende arbejde. Det betyder at antallet af anmeldte arbejdsulykker indenfor en given branche kan være med til at påvirke Arbejdstilsynets indsats de kommende år.

Arbejdsmiljøgruppen/ sikkerhedsgruppen kan bruge anmeldelserne som et vigtigt forebyggende redskab til at undgå en gentagelse af ulykken.
Hvis man vil vide mere om arbejdsskadesager kan følgende hjemmesider besøges:
Arbejdsskadestyrelsen – www.ask.dk, Arbejdsmiljøinstituttet – www.ami.dk, Arbejdstilsynet – www.at.dk.





Relaterede sider: