APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Screening og tilpasset tilsyn

Får du besøg af arbejdstilsynet så vil du opleve en navneændring

Nyt navn for arbejdstilsynets tilsyn pr. februar 2020

 
Der er tale om en forenkling, og at navneændringen sker i forlængelse af den politiske arbejdsmiljøaftale fra 2019. Hidtil har arbejdspladserne kunnet får eksempelvis risikobaseret tilsyn, detailstilsyn, helhedsorienteret tilsyn, men det er slut nu


ER NU ÆNDRET TIL GRUNDTILSYN OG SPECIALTILSYN

 

Arbejdstilsynets tilsyn på virksomhederne har tidligere heddet alt fra tilpasset tilsyn, branchetilsyn, risikobaseret tilsyn til detailtilsyn og helhedsorienteret tilsyn.

Arbejdstilsynet vil fremover kommunikere klart, enkelt og tydeligt, så fremover føres to former for tilsyn:

  • ”Grundtilsyn”, hvor Arbejdstilsynet vurderer de væsentlige arbejdsmiljøproblemer på en virksomhed, og
  • ”Specialtilsyn”, hvor Arbejdstilsynet vurderer specifikke arbejdsmiljøproblemer på en virksomhed, f.eks. efter en alvorlig arbejdsulykke

Uanset, hvad besøgene kaldes, vil hovedparten af Arbejdstilsynets tilsyn og størstedelen af deres tilsyn og indsatser vil forsat være af den risikobaserede slags.

Læs mere om Grundtilsyn
Læs mere om Specialtilsyn


 
Den 1. januar 2005 trådte arbejdsmiljøreformen i kraft. Noget nyt var, at alle virksomheder

med ansatte i perioden 2005 til 2011 skulle screenes af Arbejdstilsynet.

 
Erfaringerne med arbejdsmiljøreformen har nu vist, at der er behov for justeringer på flere områder, bla. af screeningen og det tilpassede tilsyn. Behovet for en justering skyldes, at mange virksomheder bliver udtaget til tilpasset tilsyn, alene fordi deres arbejdspladsvurderingen (APV) ikke er i orden. Når Arbejdstilsynet (AT) efterfølgende kommer på et tilpasset tilsyn, er der ikke længere nogle problemer, fordi virksomhederne i mellemtiden har lavet deres APV. Det betyder, at Arbejdstilsynet (AT)hidtil har brugt både sin egen og virksomhedernes tid på at føre tilsyn, hvor der ikke har været væsentlige arbejdsmiljøproblemer.
 

Justering af screeningen

Fremover vil arbejdstilsynet kunne gøre flere virksomheder færdige allerede ved screeningen og prioritere ressourcerne i forhold til de virksomheder, der har væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Tidligere afbrød arbejdstilsynet screeningen, hvis der blev konstateret problemer med arbejdsmiljøet. Det gjorde AT fordi virksomheden i stedet blev udtaget til tilpasset tilsyn. Nu screener AT hele virksomhedens arbejdsmiljø færdigt uanset, hvad AT finder undervejs. Efter den 1. april 2007 vil AT også kunne give op til to påbud allerede ved screeningen. Det vil ske hvis arbejdsmiljøproblemerne drejer sig om, at virksomheden ikke har en arbejdspladsvurdering, eller at organiseringen af sikkerhedsarbejdet er mangelfuld.

De problemer, som Arbejdstilsynet finder ved screeningen af hele virksomhedens arbejdsmiljø, vil indgå i det efterfølgende tilpassede tilsyn. Det betyder, at screening og det tilpasset tilsyn fremover vil være et samlet tilsynsforløb i forhold til at afgive påbud. Påbud fra screeningen og det tilpassede tilsyn vil blive lagt sammen og kan betyde, at virksomheden modtager et rådgivningspåbud.
 

Justering af det tilpassede tilsyn

Det tilpassede tilsyn bliver også ændret i form og indhold efter den 1. april 2007. Tidligere var det tilpassede tilsyn bredt og fokuserede på hele virksomhedens arbejdsmiljø. Nu bliver det tilpassede tilsyn i stedet målrettet de arbejdsmiljøproblemer, som screeningen gav mistanke om. Det betyder, at Arbejdstilsynet på det tilpassede tilsyn vil gennemføre en grundig gennemgang af de områder, hvor screeningen viste, der kunne være problemer. Det betyder også, at Arbejdstilsynet ved det tilpassede tilsyn som udgangspunkt ikke undersøger de områder af virksomhedens arbejdsmiljø, der var i orden ved screeningen.
 

Justering i smileyordningen

Justeringen af arbejdsmiljøreformen betyder også, at virksomhederne nu får en grøn smiley efter screening, hvis de har orden i arbejdsmiljøet. Tidligere symboliserede den grønne smiley, at en virksomhed var arbejdsmiljøcertificeret. Viser screeningen derimod, at virksomheden har væsentligt arbejdsmiljøproblemer, vil virksomheden blive udtaget til et tilpasset tilsyn. Hvis der kun bliver fundet 1-2 såkaldte formelle arbejdsmiljøproblemer, bliver virksomheden ikke udtaget til et tilpasset tilsyn. I stedet får virksomheden en gul smiley, som vil figurere mindst 6 måneder på Arbejdstilsynets hjemmeside.




Tilmelding til nyhedsbrev