F√łlg os p√• Facebook

Kontrollerende chefer koster dyrt

Kilde: Videncenter for arbejdsmiljø

Overkontrollerende chefer påvirker medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø. Men hvis den oplysning ikke er nok til, at chefen ændrer adfærd, så skulle han eller hun måske overveje at gøre det for bundlinjens skyld. For den følelsesmæssige tilfredshed på arbejde kan forklare mere end en fjerdedel af forskellene i medarbejdernes arbejdsindsats. Det fremgår af en fransk undersøgelse fra Université Francois-Rabelais i Tours.
 

Medarbejdernes velbefindende påvirkes negativt af overkontrollerende chefer, som bruger trusler for at motivere, og af virksomheder, som ikke ser ud til at værdsætte indsatsen. Det frustrerer medarbejdernes fundamentale behov for selvstændighed, oplevelsen af kompetence og relationer til andre mennesker.


Dr. Nicolas Gillet, der var leder af forskningsprojektet, fremhæver, at der er voksende interesse for medarbejdernes trivsel på arbejde, ikke mindst på grund af de økonomiske aspekter.


Forskerne fandt deres svar i 1.118 spørgeskemaer, som medarbejdere i alle størrelser virksomheder havde udfyldt.

Resultaterne var entydige. Medarbejderne havde det godt, når de oplevede arbejdspladsens støtte, og når lederen støttede deres kompetencer og behov for selvstændighed.


Trivslen var mærkbart dårligere på virksomheder med kontrollerende og autoritære chefer, der pressede medarbejderne.

Forskerne konkluderer, at skal medarbejderes behov på arbejde tilfredsstilles, skal ledelsen komme med muligheder i stedet for trusler.

 

Kilde:
Nicolas Gillet, Evelyne Fouquereau, Jacques Forest, Paul Brunault and Philippe Colombat: “The Impact of Organizational actors on Psychological Needs and Their Relations with Well-Being”, Journal of Business and Psychology, nr. 10869 2012.