Følg os på Facebook

Sådan kan du undgår at blive stresset

Kilde DR-lægen Peter Qvortrup Geisling
 

Mange danskere sygemeldes hver dag på grund af stress. Det at have et arbejde, kan give stress og det ikke at have et. Her får du fire gode råd, når det handler om at forebygge stress.


Sænk amitionerne
Hvis du kan genkende advarselstegnene på langvarig stress, skal du først og fremmest overveje, om du er for ambitiøs. Om du skal "ind ad alle de døre, du ser", som fremtidsforskeren Johannes Andersen formulerer det. Måske burde du glæde dig lidt mere over de ting, der lykkes, i stedet for hele tiden ærgre dig over det, du ikke når og holde igen med at sætte flere skibe i søen - for at blive i metaforerne.

Susanne Ekman, der er antropolog, har sagt: "Folk vil både være superkarrierekomet i arbejdstiden og buddhist i fritiden. En mere realistisk model er at skære lidt af i begge ender, men det er svært, for så får man ikke lov til at være fabelagtig hele tiden."


Dyrk motion
Motion er rigtig godt mod stress, både i behandlingen, men også i forebyggelsen af stress, og der kan bare være tale om en rask gåtur. Motion frigør hormonet endorfin, der hjælper på humøret.


Husk de sociale sider af livet
Arrangér kortaftener, hyggeture eller ferier med mennesker, som du holder af. Planlæg arrangementerne i god tid, og læg dem ind i kalenderen. Det er meget afstressende og sundt for hjernen at være i selskab med mennesker, du godt kan lide at være sammen med. Hvis du er stresset, er de sociale ting i øvrigt noget af det første, det går ud over i din kalender.


Gør nogle ting, der gør dig glad
Brug fem minutter til at tænke over nogle ting, der virkelig gør dig glad. Og gør dem så. Intet er så sundt for hjernen som det at gøre ting, der gør den glad. Det er det mest afstressende hjernen overhovedet kan foretage sig.


For nogle år siden holdt jeg et foredrag for en pensionistforening på Amager. Da jeg kom ned på gaden bagefter, holdt der 60-70 taxaer dernede. Jeg troede, jeg var løbet ind i et NATO-topmøde eller sådan noget, så jeg spurgte arrangøren, hvad der foregik. Han fortalte, at pensionistforeningen i den forening havde et særligt motto: "Tag en taxa hjem, og lad arvingerne gå".


Tag nu dig selv lige så alvorlig, som du tager dine nærmeste - og forkæl dig selv. Det vil også smitte af på alle andre omkring dig. Det er også vigtigt, at du lytter til familien, dine venner og kollegerne. Ofte vil det være dem, der først kan mærke, hvis du ikke har det godt.