Kvinder er mest stressede
Kvinder er mere stressede end mænd, men de er samtidig mere opmærksomme på konsekvenserne af stress. Det viser en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet Nordic Mental Corporation (NMC), som har fulgt 100 stressede personer fra september 2002 til januar 2003.
Især kvindelige funktionærer mellem 40 og 49 lever et stressplaget liv. Værst ser det ud for de kvindelige mellemledere.
- En af forklaringerne, vi hører oftere og oftere, kan være, at kvinder i netop den alder skal have familie og arbejdsliv til at hænge sammen, samtidig med at mange har gamle forældre, som kræver omsorg og opmærksomhed, siger HK's arbejdsmiljøkonsulent, Anna Juncker.
Der er efter hendes mening flere andre årsager til, at kvinder rammes hårdere af stress end mænd. Det handler blandt andet om, at de har en stærk ansvarlighed, sans for detaljen og ofte mangler evnen til at koble fra.
- Man skal kunne sætte sig ned med et glas rødvin og slappe af en gang i mellem. Det er jeg ikke sikker på, at så mange af nutidens kvinder kan, siger Anna Juncker.
Men hvorfor bliver vi stressede, når arbejdstiden falder, og antallet af fridage stiger?
- Tidligere var der plads til flere på arbejdspladserne. I dag er der kun lige akkurat så mange ansatte, som der skal til at løse opgaverne, hvilket giver en øget sårbarhed. Samtidig skaber konstante forandringer, outsourcing, fusioner og globalisering, en større usikkerhed, vurderer Anna Juncker.
Det siger undersøgelsen:
- Flere kvinder henvender sig for at få hjælp mod stress.
- Kvinder henvender sig tidligere end mænd.
- Kvinder bliver hurtigere belastet af stress end mænd.
- Mænd søger først hjælp, til de får fysiske symptomer på stress.
- Mænd er sygemeldt længere end kvinder på grund af stress.
- Mellemlederne venter længst med at søge bistand til stress.
- Betydelig stress giver næsten altid et øget sygefravær.
Relaterede sider: