Følg os på Facebook

Du kan ikke indhente søvnunderskud på en weekend

Gør du jævnligt nat til dag? Uanset om det er på grund af arbejde eller dårlige vaner - så lad være med at tro, at det er nok at få sovet ud i weekenden. Ny forskning viser, at den kroniske søvnmangel kryber ind på dig.

Det kan godt være, at du føler dig som nyfødt efter en god lang søvn i weekenden oven på en hård uge med natteroderi. Men det holder ikke, viser en ny undersøgelse. For selv om du føler dig frisk, bliver du hurtigere og hurtigere træt igen. Og det kan være farligt.

Undersøgelsen er gennemført af forskere ved Brigham and Women's Hospital ved Harvard og Rush University Medical Center i Chicago.
Forskerne undersøgte både kortvarig og mere kronisk søvnmangels indvirkning på forsøgspersonernes mentale evner som for eksempel deres reaktionshastighed. Deltagerne levede igennem tre uger i en 43-timers dagsrytme, med 33 timers vågen tilstand og 10 timers søvn, svarende til 5,6 timers søvn per 24 timer.


Det indre ur kan man ikke snyde
Forsøgspersonerne klarede sig stort set altid godt, når de vågnede efter 10 timers søvn. Men efterhånden som forsøget skred frem, og deltagerne opbyggede et stigende underskud af søvn over flere uger, varede søvnens gode virkning kortere og kortere.

Deltagerne følte sig fortsat friske og havde dermed tendens til at overvurdere deres evner. Men testningen viste, at de præsterede dårligere allerede efter få timer - og derefter ringere og ringere for hver time, de var vågne.
 

Deltagernes indre ur lod sig ikke snyde af den ændrede rytme: Værst klarede de sig i de timer, hvor menneskets præstationsevne ganske naturligt er lavest, altså om natten og i de tidlige morgentimer.


Risikoen for fejl stiger
Ifølge forskerne har mange mennesker en fejlagtig fornemmelse af at komme sig hurtigt oven på en periode med for lidt søvn, når bare de får sovet en nat eller to, netop fordi de fungerer normalt de første timer.
 

Derfor er de måske slet ikke klar over, at de er ved at udvikle kronisk søvnmangel, som svækker deres evner igen hurtigt efter. Kronisk søvnmangel gør det også sværere at tilpasse sig ændrede rytmer, som når man roterer mellem vagthold eller ved jetlag.

Forskerne peger desuden på den særlige fare ved at mennesker med et længerevarende søvnunderskud holder sig vågne ekstra længe - som for eksempel på en nattevagt. Så bliver risikoen for fejl stor - specielt ude på de små timer. Derfor understreger forskerne vigtigheden af tilstrækkelig søvn, særligt, når ens job er at køre lastbil, betjene farlige maskiner, operere eller lignende.

Undersøgelsen er offentliggjort i Science Translational Medicine






Relaterede sider: