Psykisk førstehjælp på arbejdspladsen: Vejledning og gode råd
Kurset i psykisk førstehjælp giver dig viden om og mod til at handle.
Du lærer ikke at stille en diagnose eller udøve terapi. Kurset giver basisviden om håndtering af psykiske kriser.
Vi træner dig i at give en hjælpende hånd, men du bliver ikke behandler. Nøjagtigt som du heller ikke bliver anæstesilæge/ lægeassistent eller paramediciner/ ambulancebehandler af at tage et kursus i fysisk førstehjælp, så bliver du heller ikke terapeut eller psykolog af at deltage dette kursus. Men du bliver rustet til at turde tage hul på snakken. Find vores kursusoversigt her
Det er helt normalt at reagere på vanskelige oplevelser
Psykisk førstehjælp er en metode, der giver værktøjer til dem, som ønsker at støtte andre, der befinder sig i en krisesituation. En krise kan opstå efter en kritisk hændelse som et dødsfald, en ulykke eller en traumatisk oplevelse. At have redskaberne til at hjælpe kan gøre en stor forskel for den, der er ramt.
Når en kollega, ven eller nabo oplever stor sorg eller nød, og har det meget svært, kan der være behov for psykisk førstehjælp. Det handler om at være der for et andet menneske, lytte til deres behov og vise medfølelse. Selvom det kan virke udfordrende, er det ikke svært at yde psykisk førstehjælp, og det kan give betydelig støtte til en person i en svær situation.
Psykisk førstehjælp indebærer flere elementer:
At yde psykisk førstehjælp er en vigtig færdighed, som alle kan lære. Ved at være forberedt kan man hjælpe et medmenneske igennem en svær tid og måske støtte et menneske i en meget svær situation. Derfor er det værdifuldt at have kendskab til de grundlæggende principper i psykisk førstehjælp og være klar til at anvende dem, når behovet opstår.
Almindelig førstehjælp
De fleste af os har en nogenlunde grundlæggende idé om, hvad almindelig førstehjælp indebærer: Det handler om at skabe sikkerhed, vurdere personen, tilkalde hjælp og give førstehjælp. Herefter fortætter man med førstehjælpen, indtil ambulancen når frem.
Psykisk førstehjælp
Psykisk førstehjælp adskiller sig ikke markant fra denne proces. Der er mange lighedspunkter mellem almindelig førstehjælp og psykisk førstehjælp. Begge fokuserer på at yde hjælp i akutte situationer og sikre den nødvendige støtte, indtil professionel hjælp er til stede.
Psykisk førstehjælp handler om at give støtte til personer, der gennemgår psykiske kriser eller en traumatisk hændelse, og skabe ydre og indre ro. Dette er særligt vigtigt i akutte kriser, da kaos kan være smitsomt og skabe følelser af magtesløshed.
Traumatiske hændelser i jobbet
Hvis der er en særlig risiko for traumatiske hændelser i arbejdet, skal arbejdsgiveren sørge for, at der er de nødvendige foranstaltninger vedrørende psykisk førstehjælp. Dette inkluderer at udpege personer, der kan stå for den psykiske førstehjælp. Om nødvendigt skal virksomheden indhente bistand fra særligt sagkyndige.
Arbejdstilsynet oplyser i en intern instruks om psykisk arbejdsmiljø, at tilsynet har hjemmel til at udstede påbud om psykisk førstehjælp i § 23 i Bekendtgørelse (1839) §22, om arbejdets udførelse. Paragraffen lyder, at arbejdsgiveren skal sørge for, at ”der træffes de nødvendige foranstaltninger i virksomheden vedrørende førstehjælp, brandbekæmpelse og evakuering af de ansatte (…).”
Kriser og Reaktioner
Kriser refererer til kritiske begivenheder eller situationer, der kan udløse betydelig stress og forandring i en persons liv. Dette kan omfatte hændelser som ulykker, sygdom, skilsmisse, fyring eller andre alvorlige oplevelser.
En krise kan betragtes som en tilstand, vi befinder os i, når vi bliver udsat for enten en hændelse eller oplevelse, der medfører en svær psykisk belastning, og hvor vores almindelige strategier for håndtering ikke er tilstrækkelige.
Reaktioner på sådanne kriser kan variere og omfatte både fysiske og psykiske aspekter.
Almindelige reaktioner inkluderer:
Følelsesmæssige reaktioner: Angst, frygt, vrede, hjælpeløshed, tomhedsfølelse.
Kropslige reaktioner: Hovedpine, brystsmerter, kvalme, rysten, svedeture, søvnproblemer.
Kognitive reaktioner: Gentagne tanker om begivenheden, mareridt, flashbacks, initiativløshed.
Disse reaktioner er normale og kan variere fra person til person. Det er vigtigt at give sig selv tid til at bearbejde oplevelsen og søge støtte fra familie, venner eller professionelle, hvis det er nødvendigt.
Virksomhedens rolle i psykisk krisehåndtering
Det er afgørende, at virksomheden har klare retningslinjer for, hvem der gør hvad, i situationer hvor medarbejdere er rystede og bange efter en ulykke. Hjælp og støtte tilbydes gennem nærvær og samtale for at skabe tryghed og håb. Det er relationerne mellem mennesker, der hjælper os gennem de svære situationer, snarere end specifikke teknikker eller håndgreb.
Efter en alvorlig ulykke eller akut sygdom er virksomhedens ansvar at:
Hvis virksomheden har en aftale om psykologhjælp, skal det være klart, hvem der er ansvarlig for at tilkalde hjælp. Hvis der ikke er en sådan aftale, skal det fastsættes, hvem der vurderer behovet for psykologhjælp i situationen.
En vigtig del af beredskabet er at have procedurer for, hvordan man håndterer dødsfald eller alvorlige akutte sygdomstilfælde blandt medarbejderne.
Beredskabsplan for psykisk førstehjælp
En beredskabsplan for psykisk krisehjælp er essentiel for at sikre, at virksomheden hurtigt og effektivt kan tilbyde hjælp og støtte i vanskelige situationer uden forsinkelser.
En sådan plan bør indeholde følgende elementer:
Identifikation af potentielle risici:
At overvære en kollega blive ramt af en ulykke eller et akut sygdomstilfælde (fx en blodprop i hjertet) er en voldsom situation, som mennesker reagerer forskelligt på.
En beredskabsplan sikrer, at alle ved, hvad de skal, kan og må gøre. Den psykiske krise bliver håndteret på en ligetil og effektiv måde, og ingen er i tvivl om, hvad der er deres ansvar.
Tjekliste til beredskabsplanen
De følgende punkter kan bruges som tjekliste når virksomheden overvejer, hvordan beredskabsplanen skal se ud.
Krisehjælp Hvordan reagerer en kollega i krise? Hvordan skal man håndtere en kollega, der er kriseramt?
Lige efter ulykken er sket
Lederen:
Lige efter ulykken er sket
Kollegaer
Dagene efter ulykken
Lederen:
Dagene efter ulykken
Kollegaer
Myndighedernes krav: Arbejdstilsynet
Traumatiske hændelser i jobbet
Baggrund
Den 1. januar 2012 indførte Arbejdstilsynet den første instruks om ’psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet’.
Året efter blev det udskilt som et selvstændigt emne hos Arbejdstilsynet, hvad der gav mulighed for at give særskilt påbud om ’manglende foranstaltninger vedrørende psykisk førstehjælp på arbejdspladser, hvor ansatte udsættes for en særlig risiko for traumatiske hændelser i arbejdet, og alle foranstaltningerne ikke er truffet’.
Fra 1. januar 2013 til den 18. november 2015 havde Arbejdstilsynet afgivet 304 afgørelser og påbud om psykisk førstehjælp efter besøg på arbejdspladser, som ifølge tilsynet manglede tilstrækkelige 'foranstaltninger' for situationer, hvor ansatte udsættes for særlig risiko for traumatiske hændelser i arbejdet.
En virksomhed kan modtage påbud af følgende grunde:
1) Der er ikke udarbejdet en plan for psykisk førstehjælp.
2) Der er ikke udpeget medarbejdere, som kan stå for psykisk førstehjælp.
3) De udpegede medarbejdere har ikke fået den fornødne oplæring.
4) De udpegede medarbejdere udgør ikke et tilstrækkeligt antal.
5) De udpegede medarbejdere råder ikke over passende materiel.
6) De ansatte er ikke blevet underrettet om indholdet af beredskabsplanen
Arbejdstilsynet har hjemmel til at udstede påbud om psykisk førstehjælp i Bekendtgørelse (1839) § 22, stk 2, om arbejdets udførelse.
Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser: Arbejdstilsynets regler
Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser, Arbejdstilsynets regler!
Læs her hvad den tilsynsførende fra Arbejdstilsynet vil iagttage ved et besøg
Aktiv lytning som redskab
Aktiv lytning er et vigtigt redskab i psykisk førstehjælp. Aktiv lytning indebærer at lytte med fuld opmærksomhed til kollegaen, uden at afbryde eller tolke på deres følelser og oplevelser. Her er nogle centrale elementer i aktiv lytning:
Vis, at du er til stede og lytter aktivt ved at opretholde øjenkontakt, nikke og bruge små opmuntrende lyde som "mm" og "ja".
Gentag eller omformuler det, kollegaen siger, for at vise, at du har forstået. For eksempel: "Det lyder som om, du føler dig meget overvældet af situationen."
Lad kollegaen tale ud, og undgå at komme med dine egne erfaringer eller løsninger, medmindre de direkte beder om det.
Vis forståelse og medfølelse for kollegaens situation. Sig noget som "Jeg kan godt forstå, at det må have været meget skræmmende for dig."
Giv kollegaen tid til at udtrykke sig, selvom det tager længere tid, end du måske forventede.
Aktiv lytning skaber en tryg atmosfære, hvor kollegaen føler sig set og hørt, hvilket er en vigtig del af psykisk førstehjælp.
Gode råd til hjælperen
Når der skal gives psykisk førstehjælp, skal hjælperen:
Hjælperen skal derimod ikke:
Inden kollegaen tager hjem
Som arbejdsgiver bør du sørge for, at nogen følger op på kollegaens tilstand, inden vedkommende tager hjem.
Synlig information
Defusing og debriefing Læs mere her på dette link.
Defusing og debriefing er samtaler, som finder sted efter en voldsom episode med det formål at forebygge skadevirkninger. Disse samtaler har til formål at samle op på en voldsom og chokerende begivenhed på arbejdspladsen.
Defusing – umiddelbart efter en alvorlig ulykke
Tidspunkt: Efter ulykken, efter fysisk førstehjælp og eventuelle tidlige undersøgelser Varighed: 20 – 60 minutter Deltagere: Alle med relation til ulykken, konflikten eller de forulykkede
Præsentation:
Introduktion af facilitator og formålet med samtalen. Hvem deltager, og hvorfor er vi samlet?
Indsamling af information:
Gennemgang af hændelsen – hvad er der sket? Hvem var involveret? Hvilke handlinger fandt sted?
Kortlægning af påvirkning:
Identificering af traumatiserende elementer. Hvem er særligt berørt, og hvordan reagerer de?
Normalisering:
Forklaring af naturlige reaktionsmønstre efter en ulykke. Hjælp til at forstå egne og andres følelser.
Information:
Praktiske oplysninger, herunder hvad der kan forventes de kommende timer og dage.
Individuel opfølgning:
Hvad sker der herfra? Hvordan kommer deltagerne hjem? Hvem har de at tale med? Har de planer senere på dagen/aftenen? Udveksling af relevante kontaktoplysninger.
Social støtte:
Giv gerne plads til samtale – så deltagere kan tale med hinanden og finde støtte i fællesskabet.
Afslutning:
Klargøring af næste skridt og afrunding af jeres samtale.
En normal krisereaktion kan deles ind i 4 faser:
Chokfasen
Reaktionsfasen
Bearbejdningsfasen
Nyorienteringsfasen
Hvordan finder du ud af, om din forsikring dækker psykisk førstehjælp?
Mange arbejdspladser, forsikringsselskaber og pensionskasser tilbyder støtte i svære tider, men det kan være uklart, hvordan man får adgang til den hjælp, der er tilgængelig.
Her er nogle trin til at undersøge din dækning:
Tjek din arbejdsplads’ ordninger
Mange virksomheder har aftaler med psykologer eller sundhedsforsikringer, der dækker samtaler med en professionel.
Spørg din HR-afdeling eller din nærmeste leder, om der findes en ordning, du kan benytte.
Gennemgå din forsikringspolice
Tjek din egen eller din arbejdsgivers sundheds- eller ulykkesforsikring for dækning af psykisk førstehjælp.
Hvis du er i tvivl, kan du kontakte forsikringsselskabet direkte og spørge, om din police inkluderer psykologhjælp efter en ulykke.
Undersøg din pensionsordning
Nogle pensionskasser tilbyder støtte til mental sundhed, især hvis der er tale om en arbejdsskade eller en alvorlig begivenhed.
Kontakt din pensionskasse og hør, hvilke muligheder du har.
Har I brug for støtte og vejledning i håndtering af psykiske kriser på arbejdspladsen?
APROPOS Kommunikation står klar til at hjælpe jer. Vi tilbyder skræddersyede kurser i Psykisk Førstehjælp, der er tilpasset netop jeres virksomhed og specifikke behov.
Vores eksperter vil sikre, at jeres medarbejdere bliver rustet til at håndtere krisesituationer med ro og empati. Uanset om I ønsker et introduktionskursus eller et dybere specialiseret forløb, kan vi tilpasse vores tilbud, så det passer perfekt til jer.
Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan støtte jeres virksomhed i at skabe en tryg og støttende arbejdsplads. Vi glæder os til at høre fra jer og tilbyde et kursus, der gør en forskel.