Følg os på Facebook

Arbejdsmiljøforbrydelser går ustraffede hen

Arbejdsmiljøforbrydelser går ustraffede hen
 
Arbejdstilsynet er næsten helt holdt op med at uddele bøder til virksomheder, der overtræder arbejdsmiljølovgivningen.
Det er sket siden Arbejdsmiljøloven blev ændret i 2006. Ændringende begrænsede virksomheders ansvar for overtrædelser af arbejdsmilijøloven og medførte, at Arbejdstilsyn og politi skal kunne dokumentere, at et firmas ledelse ikke har levet op til sit ansvar, for at selskabet kan blive dømt.
Lovændringen er ifølge Beskæftigelsesministeriet en af forklaringerne på, at Arbejdstilsynet uddeler færre bøder.I 2006, før den ændrede lovgivning trådte i kraft, uddelte tilsynet selv 80 bøder. I 2008 var det tal faldet til blot fire bøder.
 
Flere sager til politiet, men færre domme
I stedet for at udstede bøder, har Arbejdstilsynet sendt et stigende antal sager om overtrædelse af sikkerhedsreglerne på arbejdspladerne videre til politiet med indstilling om at rejse tiltale mod de ansvarlige. Men det har ikke fået politiet til at uddele flere bøder. Og ser man på antallet afovertrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, der ender i retten, så er det mere end halveret siden loven blev lavet om.
Resultatet er, at ingen nu bliver stillet til ansvar i over halvdelen af de sager om ulykker og brud på arbejdsmiljøreglerne, hvor Arbejdstilsynet ellers mener, at der burde rejses tiltale.
 
Professor: Svært at placere ansvar
Problemet er, at de nye regler rent lovteknisk gør det vanskeligt at bevise præcis hvem, der har ansvaret for ulovlighederne. Blandt andet af den grund, kan det altså nu ofte være gratis ikke at gøre tilstrækkeligt ved sikkerheden.

Professor i strafferet ved Aarhus Universitet, Gorm Toftegaard-Nielsen, mener ikke man med de nuværende regler kanforvente at Arbejdstilsynet selv uddeler flere bøder end i dag. Tilsynet har ikke mulighed for eller mandat til at gennemføre den efterforskning, som sagerne nu kræver.
- Hvis man vil have samme håndhævelse af Arbejdsmiljøloven som man vil af Miljøbeskyttelsesloven og Naturbeskyttelsesloven osv., så skal man have de samme regler, som man havde før lovændringen, slår Gorm Toftegaard-Nielsen fast.





Relaterede sider: