Følg os på Facebook

Hvad siger arbejdsmiljøreglerne når man arbejder som frivillig i en organisation eller forening.


Frivilligt arbejde udføres i mange forskellige sammenhænge, og samfundet har stor nytte af den indsats, de frivillige bidrager med i forbindelse med både socialt arbejde og det lokale foreningsliv. Frivilligt arbejde kan have mange former. Når det skal fastlægges, om der gælder formelle pligter, sondrer Arbejdstilsynet mellem tre former for frivilligt arbejde: 

  • Når Arbejdstilsynet kommer på tilsyn i foreninger, hvor frivillige udfører hobby- og fritidsaktiviteter, fx i idrætsforeninger, vil Arbejdstilsynet ikke stille krav om APV (Arbejdspladsvurdering) og AMO (Arbejdsmiljøorganisation) for disse aktiviteter.

  • Når Arbejdstilsynet kommer på tilsyn på fx festivaler, i genbrugsbutikker eller i hjælpeorganisationer, vil Arbejdstilsynet ikke stille krav om APV og AMO for de arbejdsfunkti- oner, som de frivillige udfører. Arbejdstilsynet afgiver påbud, hvis arbejdet foregår uforsvarligt, fx i forbindelse med opbygning af scener eller lign.

  • Når Arbejdstilsynet kommer på tilsyn på almindelige virksomheder, fx plejehjem, hvor frivillige udfører arbejdsopgaver på samme vilkår som ansatte, er alle der arbejder på virksomheden – også de frivillige – omfattet af den APV og AMO, som virksomheden i forvejen har. 


En forening eller organisation, hvor frivillige udfører opgaver, har efter arbejdsmiljøloven ansvar for at sikre, at også frivilligt arbejde foregår forsvarligt. Når en person udfører et stykke arbejde for en forening, har foreningen ansvaret for vedkommende, også selv om personen er ulønnet og frivillig, og dermed har foreningen ifølge arbejdsmiljøloven det juridiske ansvar for, at de frivillige arbejder på en forsvarlig måde.

Den 22. januar 2015 vedtog folketinget følgende om frivillige. Lovændringen trådte i kraft 1. februar 2015

Lovændringen indeholder tre elementer:

  • Det bliver nemmere at være frivillig, da der nu ikke længere er pligt til at etablere en arbejdsmiljøorganisation eller udarbejde en arbejdspladsvurdering for dette arbejde. Arbejdsgiveren har dog fortsat pligt til at sikre, at arbejdsmiljøet for de frivillige er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
  • Fremover skal arbejdsgiveren – udover at forebygge risiko for vold i arbejdet – også forebygge risiko for vold uden for arbejdstid.
  • Arbejdstilsynet får adgang til yderligere data, eksempelvis oplysninger om syge- dagpenge, der kan indikere, hvor der er risiko for dårligt arbejdsmiljø. Formålet er at sikre, at tilsynsindsatsen i endnu højere grad kan målrettes mod de virksomheder, hvor risikoen er størst.

Sådan kan I forebygge hos Jer

Konkret kan I drøfte spørgsmål som:

  • Er der nogle områder, hvor I kan komme til skade, når I løser konkrete opgaver i foreningens interesse?
  • Er I helt trygge ved det arbejde, vi skal udføre?
  • Hvordan tilrettelægger I arbejdet, så det er sikkert for jeres frivillige?
  • Hvad er vores plan for, hvad vi skal gøre, hvis der alligevel sker et uheld?

Jeres fokus kunne formentlig være følgende temaer:
Truende adfærd og konflikter, sexchikane og mobning

Læs dette materiale fra arbejdstilsynet. Om Frivillige og arbejdsmiljø

Frivillige og den lovpligtige arbejdsskadeforsikring
Arbejdsgivere har pligt til at tegne arbejdsskadeforsikring for frivillige, der udfører arbejde i lovens forstand. Ved arbejde i lovens forstand forstås, at der består et tjeneste-/antagelsesforhold mellem arbejdstageren og arbejdsgiveren. Endvidere har arbejdet nytteværdi af enten fysisk eller immateriel karakter for arbejdsgiveren. Det er således ikke afgørende, om der udbetales løn.
 

Ved vurderingen af, om der er tale om frivilligt arbejde, skal der foretages en afvejning af følgende kriterier:

  • Er der en instruktionsbeføjelse? Det vil sige har arbejdsgiveren en ret til at lede og fordele arbejdet?

  • Er der tale om et reelt stykke arbejde, hvor der er en nytteværdi?

  • Skulle en anden have udført arbejdet, dersom den frivillige ikke havde udført arbejdet?

  • Er der et ansættelseslignende forhold?

  • Er der en fast vagtplan og skal der i tilfælde af fravær findes en afløser?

Ingen af kriterierne kan stå alene, og vurderingen er konkret i den enkelte sag. Hvis ovenstående kriterierne kan besvares bekræftende, taler det for, at der er tale om arbejde i lovens forstand.






Relaterede sider: