Følg os på Facebook

Må en stige benyttes, hvis den ikke har en godkendelse


Svar:

Nej – det må man ikke.
Stiger, der anvendes på danske arbejdspladser skal leve op til danske eller europæiske normer for sikkerhed. Det betyder, at en stige skal kunne bære vægten af den person, der bruger den. Arbejdstilsynet stiller krav om, at alle fra 1. april 2006 kun kan indkøbe stiger, der er mærket med, at de opfylder dansk standard (DS/INSTA 650) eller Europa Norm (EN 131), eller er indrettet på anden måde, der mindst giver et tilsvarende sikkerhedsniveau.

På stigen er der som regel et klistermærke, hvor der står “opfylder DS/INSTA 650 eller EN 131”. Disse stiger opfylder Arbejdstilsynets krav. Er man i tvivl, skal man bede forhandleren om dokumentation.

 

Hvis stigen er mærket med GS (Geprüfte Sicherheit), anbefales det ligeledes at bede forhandleren om dokumentation for, at den opfylder EN 131. Det betyder, at stiger skal undersøges grundigt efter leverandørens anvisning af en sagkyndig person. Det skal normalt ske mindst en gang om året.


EN 131
Der er nogle helt klare regler for, hvilke belastninger en stige skal kunne klare, før den må sælges i danske butikker. Eksempelvis skal en stige kunne klare en belastning på 150 kg. En af de ti stiger som i 2009, der i praksis blev testet af FORCE Technology kunne end ikke bære en voksen håndværker og brød allerede sammen ved 78 kg. En anden kunne netop klare 150 kg, mens flere af de kasserede stiger havde fødder eller trin, der gav efter.  

Hvis en kollega kommer til skade på en ikke godkendt stige, er I erstatningsansvarlige jævnfør dansk lov.


En sagkyndig beskrives således:
12- måneders hovedeftersyn skal foretages af leverandøren eller en anden sagkyndig. Det vil efter Arbejdstilsynets praksis forudsætte, at den pågældende har:
1. Kendskab til redskabets tekniske opbygning og funktion.
2. Den nødvendige uddannelse samt oplæring i service og vedligeholdelse af redskabet.
3. Kendskab til redskabets brugsanvisning.
4. Kendskab til Arbejdstilsynets sikkerhedskrav til redskabet, specielt vedrørende anmeldelse, prøvebelastning og journal.
 
En fagperson er en, som har bemyndigelse (certificeret) til at mærke (Speciel ID) for dato og initialer.


Et kontroleftersyn af en stige vil kræve følgende:
Et grundigt for skader og defekter

  • Korrekt mærkning og standardisering kontrolleres
  • Vejledning i korrekt brug
  • Arbejdstilsynets krav gennemgås
  • Logbog til hver stige udarbejdes
  • Kontrollen udføres af fagfolk i overensstemmelse med Arbejdstilsynets lovkrav
  • Godkendte stiger får godkendelses-mærkat
  • Eventuel udbedring af skader og defekter, samt skift af slidte stigesko m.m.

Hvem laver stigekontrol
Der findes en del seriøse firmaer, heriblandt kan jeg anbefale Zarges som afvikler kurser i Albertslund. Deres kurser starter kl. 09.30 og slutter kl. 16.00. Deltagerpris for undervisning og forplejning vil prisen pr. deltager være 2.495 ekskl. moms pr. deltagere.



 






Relaterede sider: