Følg os på Facebook

Ny bekendtgørelse af lov om arbejdsskade

​Det er nu nemmere at få anerkendt en arbejdsulykke.

Ændringen af loven betyder således også, at vi forventer at flere arbejdsskader i fremtiden vil blive anerkendt. De indarbejdede ændringer træder i kraft den 1. januar 2020.


Lovbekendtgørelsen er derfor en teknisk sammenskrivning af den tidligere lovbekendtgørelse og de senere ændringer. En del af de indarbejdede ændringer træder i kraft den 1. januar 2020.  


Lovbekendtgørelsen er udarbejdet for at gøre retstilstanden på området overskuelig og brugervenlig.

 

De væsentligste ændringer i bekendtgørelsen er, at:

 

  • Forbipasserende skader kan anerkendes- Det bliver samtidig skrevet ind i loven, at skaden kan være varig eller forbigående, og at det ikke er et krav, at personskaden medfører behov for behandling, eller at personskaden er blevet behandlet.

  • Ulykkesbegrebets ordlyd bliver præciseret, så det omfatter både fysiske og psykiske skader.

  • Det er ikke længere en betingelse for anerkendelse, at der har været givet behandlinger

  • Anerkendelsesspørgsmålet vil ske som en særskilt afgørelse, senest 3 måneder efter anmeldelse til myndigheden

  • Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil fremover selv kunne ændre afgørelser, der bygger på skønsmæssige vurderinger, hvis der bliver klaget.

  • Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) skal træffe hurtige separate afgørelser om anerkendelse, så skadelidte ikke behøver vente på, at blive lægeligt afklaret.

Baggrunden for ændringerne er, at Højesteret i 2013 afsagde en dom i en konkret arbejdsskadesag. Dommen betød i praksis, at der blev indført en del stramninger. Men med ændringen trækkes de stramninger tilbage og på visse punkter forbedres retstilstanden tilmed yderligere for borgerne.