Følg os på Facebook

Otte ud af ti stiger var farlige og levede ikke op til lovens krav.

Det viser en test, som Arbejdstilsynet har fået gennemført. Behov for klar opstramning, siger Arbejdstilsynet.
 

Er din stige sikker? Ja, hvis den bærer mærket DS/EN 131, skal man i hvert fald som forbruger kunne regne med, at stigen lever op til lovens krav, og derfor under normale omstændigheder er sikker at arbejde fra. Men nu viser en test, som Arbejdstilsynet har fået gennemført, at det kan man alligevel ikke stole på, for hele otte ud af ti testede stiger kunne ikke leve op til kravene.

– Resultatet er slet og ret rystende, konstaterer tilsynschef Charlotte Friis fra Arbejdstilsynet. – Vi har nogle helt klare regler for, hvilke belastninger en stige skal kunne klare, før den må sælges i danske butikker. Og nu viser det sig så, at der sælges masser af stiger, der tilsyneladende er ok, men som alligevel ikke kan leve op til kravene. Dermed risikerer både professionelle som fx håndværkere, men også helt almindelige borgere at komme ud for en alvorlig ulykke, hvis stigen braser sammen under dem, siger hun.

De 10 stiger af både dansk og udenlandsk fabrikat blev udvalgt fra en stribe fabrikanter og importører og derefter testet af FORCE Technology. En af stigerne brød sammen allerede under det første testpunkt, så testen af den slet ikke kunne færdiggøres.

– Efter standarden skal stigen kunne klare en belastning på 150 kg, men denne brød sammen allerede ved 78 kg. Sådan en stige er decideret farlig at klatre op på, og den skulle aldrig have været i handelen, fortæller Charlotte Friis. – En anden af stigerne brød sammen netop ved de 150 kg og kunne ikke testes yderligere, mens de øvrige seks stiger fejlede i testen på forskellige andre punkter, fx ved at trinene gav for meget efter ved belastning eller at stigens vangeender - det vil sige "fødder" - bøjede mere, end de må.

Det er fabrikanter og importører af stiger, der skal sikre, at stigerne lever op til reglerne. Gør de ikke det, må stigerne ikke sælges i butikkerne.

– Flere af fabrikanterne har nu frivilligt trukket deres stiger tilbage, mens vi har måttet udstede markedsføringsforbud mod tre stiger fra to fabrikanter. Det betyder, at disse stiger fremover slet ikke må komme ud i butikkerne. Samtidigt kræver vi, at fabrikanterne og importørerne i fx annoncer eller ved opslag i butikkerne gør kunderne opmærksomme på de farlige stiger, der hidtil er solgt, oplyser Charlotte Friis. – Hvis man så alligevel bliver ved med at sælge stigerne, vil vi vurdere, om sagerne skal retsforfølges.

Arbejdstilsynet forventer, at sagen vil få alle involverede parter, både fabrikanter, importører og forhandlere, til med det samme at stramme op.

– Reglerne er jo til for at sikre, at man ikke kommer til skade, hverken på jobbet eller derhjemme, når man bruger en stige. Derfor er det uacceptabelt, hvis man ser stort på bestemmelserne, fastslår Charlotte Friis. – Vi regner helt sikkert med, at resultatet af den her test har gjort stort indtryk, så man som forbruger fremover kan være sikker på, at hvis en stige eller et andet hjælpemiddel fremstår som sikkert og i orden, så lever produktet rent faktisk også op til sikkerhedsreglerne, siger hun.


Fakta

I 2010 blev der anmeldt 7.422 arbejdsulykker ved fald til lavere niveau. Af disse var 1.715 alvorlige - det vil sige, at de medførte fx amputation eller knoglebrud. Fald fra transportable stiger udgjorde 93 af de alvorlige arbejdsrelaterede faldulykker.

I perioden 2005-10 er i alt fire mennesker omkommet som følge af arbejdsulykker ved fald fra stiger, mens i alt 783 mennesker blev ramt af en alvorlig arbejdsulykke ved fald fra stiger. Dermed er stiger den næsthyppigste skadevoldende genstand, der resulterer i en alvorlig arbejdsulykke som følge af fald til lavere niveau.

Alle stiger, der sælges i Danmark, skal leve op til standarden DS/EN 131. Otte ud af ti testede stiger levede ikke op til kravene i standarden ved FORCE Technologys test.

De ti testede stiger, der alle var mærket med DS/EN 131, stammede fra følgende fabrikanter: A/S Harald Nyborg, Silkeborg stigefabrik A/S, HP Værktøj A/S, CAS Danmark Aps, Jumbo stillads A/S og Millarco A/S.

Arbejdstilsynet har til opgave at sikre, at borgerne i Danmark har samme beskyttelsesniveau som i andre EU-lande inden for en række områder. For eksempel skal Arbejdstilsynet i Danmark gennemføre stikprøvevis efterkontrol af bl.a. stiger og andre tekniske hjælpemidler.